- Komerční sdělení -finance
DomůRady a NávodyCukr, kakao i vejce. Víte, která jídla můžete jíst i po záruce?

Cukr, kakao i vejce. Víte, která jídla můžete jíst i po záruce?

Na odpoledne jste si s dětmi naplánovali pečení perníků. Vytáhnete všechny potřebné suroviny na pracovní desku a pohledem zachytíte datum minimální spotřeby.

Na mouce uplynulo toto léto, na perníkovém koření ještě na jaře… Plány na předvánoční pečení nemusíte zahodit spolu s moukou či pepřem.

Když je otevřete a viditelně jim nebude nic chybět, můžete se směle pustit do příprav vánočních dobrot.

Suché sypké potraviny jako mouka, cukr či různé prášky do pečení vydrží déle, než si myslíte. Po skončení minimální trvanlivosti lze použít celý další rok.

Vídeňský experiment
Experti z vídeňského magistrátu, konkrétně z oddělení zkoumání potravin, před pár lety otestovali vybrané skupiny potravin. Záměrně je nechali „zestárnout“ a následně zkoušeli jejich kvalitu a poživatelnost.

Zjistili, že mnohé potraviny – pokud se správně skladují – běžně vydrží déle, než uvádí datum jejich minimální trvanlivosti vyznačené na obalu.

Nemusí tedy putovat hned po skončení lhůty minimální trvanlivosti do koše.

I rok navíc lze připočítat k minimální trvanlivosti právě při základních ingrediencích vánočního pečení, jako jsou mouka, prášek do pečení, pudinky i různé druhy cukru.

Pokud jste správně skladovali kakao či koření, používat je podle vídeňských expertů můžete také další rok po uplynutí jejich minimální trvanlivosti.

Poměrně dlouhou trvanlivost vykazují také oblíbené silvestrovské pochoutky, jako jsou tyčinky nebo chipsy. „Nadčasovat“ dokáží přibližně dva měsíce.

Zhruba 28 dní navíc vydrží rostlinné oleje – na smažení kapra, ale také majonéza či tatarská omáčka – do vánočního bramborového salátu.

S omezenou trvanlivostí
Stále poživatelnou pravděpodobně bude i čokoláda, jejíž datum minimální spotřeby jste zmeškali nejvýše o dva týdny.

Tři týdny navrch v testech dosáhla překvapivě vejce, která však před konzumováním třeba pořádně uvařit. Ve stejné skupině s nimi se ocitly i tvrdé sýry a máslo.

Čerstvé sýry jako ricotta či mascarpone můžete zkusit jíst i zhruba deset dní poté, co jim uplynula minimální trvanlivost. Mléčným výrobkům, s výjimkou sýrů a másla, přisoudili experti navíc nejvýše pět dní.

Pokud se rozhodnete, že potravině, jejíž minimální trvanlivost již uplynula, dáte ještě šanci, zapojte vlastní smysly – zrak, čich, hmat a chuť.

Broučci v mouce nebo plíseň na chlebu spatříte na první pohled.

Pokud jídlo voní podivně, případně rovnou zapáchá, patří do koše. Zkaženou potravinu lze poznat i tak, že se například rozpadá, když ji chytíte do ruky.

Pokud první tři smysly nic zvláštního nezachytily, můžete jídlo ochutnat.

Platí přitom, že prodloužit trvanlivost potravin dokážete zejména správným skladováním. Důležitá je také správná teplota v domácí chladničce, která by se měla pohybovat od dvou stupňů v její dolní části až po maximálně osm stupňů v horní části.

Často se potraviny v domácnostech rychleji kazí jen proto, že teplota v chladničce je nastavena příliš vysoko.

Základní pravidlo říká, že do data minimální trvanlivosti výrobce garantuje, že si produkt udrží své specifické vlastnosti, jako jsou chuť, vzhled, konzistence či výživová hodnota. Podmínkou je však právě správné skladování a samozřejmě zavřený obal. Po otevření je třeba většinou potraviny zkonzumovat co nejdříve.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek