- Komerční sdělení -finance
DomůRady a NávodyKuchaři na něj nedají dopustit, lékaři také. Jak využít sílu česneku?

Kuchaři na něj nedají dopustit, lékaři také. Jak využít sílu česneku?

Nejzdravější je syrový, i když si to ptá svoji daň v podobě následného zápachu z úst.

Jeho léčivé účinky však lidstvo využívá více než 5000 let a právě v přechodném období, kdy je naše imunita zkoušena různými viry a bakteriemi, je více než vhodným doplňkem stravy a přírodním antibiotikem.

Česnek posiluje imunitu, působí protizánětlivě, pomáhá v udržování zdravého kardiovaskulárního systému, jeho antibakteriální vlastnosti dokonce zlepšují stav pleti a vlasů a kromě toho výrazně vylepšuje chuť jídla.

Surový a smradlavý
Česnek nelze považovat za surovinu, kterou by většina domácností nevlastnila. Po ruce ho máme snad vždy.

Syrový česnek můžeme konzumovat nakrájený na topince s máslem a solí. Je to klasika, kterou si dopřeje nejeden z nás v době podzimu či zimy, ať už jako prevenci, nebo jako léčbu nachlazení.

Charakteristické aroma česneku způsobují silice, které se uvolňují při narušení buněčné stěny a na vzduchu oxidují.

Proto je dobré čerstvý česnek před snědením okysličit. Například nakrájet jej na menší kousky nebo protlačit přes lis.

Ostrou chuť česneku zmírníte smícháním s medem, který je také prospěšný při nachlazení. Pokud je váš žaludek na čerstvý česnek citlivý, zajezte ho například chlebem a nekonzumujte ho večer.

Čerstvý česnek je nejlépe skladovat na chladném tmavém místě, ideální v komoře.

Chcete-li čerstvý česnek udržet co nejdéle „jako nový“, můžete jej uložit ve skleněných lahvích v chladničce. Stačí stroužky oloupat, vložit do lahví, zalít vinným octem a uložit do chladničky na dva dny. Potom láhve s česnekem vyjměte, vylijte ocet a česnekové stroužky zalijte olivovým olejem až po vrch láhve. Takto naložený česnek můžete skladovat v chladničce a použít dle potřeby.

Konzumovat jej však můžete iv jiných, snesitelnějších formách než jen v syrovém stavu.

Pečený česnek
Méně tradiční, ale o to zajímavější je využití pečeného česneku. Pečením ztratí česnek svůj nepříjemný ostrý charakter a získá nasládlou oříškovou chuť. Díky tomu je lépe stravitelný, co ocení lidé, pro které je čerstvý česnek příliš těžký na žaludek.

Pečený česnek si můžete natřít třeba rovnou na topinky, ale má mnohem širší využití. Jen pozor na množství. I pečený česnek dokáže snižovat tlak a po snězení velkého množství vám může být těžko nebo se vám zatočí hlava.

Dochutíte jím polévky či omáčky, výborně se hodí k ozvláštnění obyčejné bramborové kaše, ale také do pomazánek, cizrnového hummusu nebo k přípravě domácí majonézy. Hotový pečený česnek vám ve vzduchotěsné nádobě v chladničce vydrží jeden až dva týdny.

Černý česnek
O černém česneku někteří mluví jako o fermentovaném. Není to ovšem docela tak. Vzniká spíše velmi dlouhým pečením na nízké teplotě.

Doma se takhle připravit dá, není to však vůbec jednoduché. Odborníci, kteří se jeho výrobou zabývají, používají náročnější technologické postupy. Klasický česnek se nechává ve speciální komoře se stabilní vlhkostí a teplotou mezi 60 a 77 stupni.

Takové podmínky dokáže v běžné domácnosti zajistit málokdo. Zejména, když musí trvat 60 – 90 dní, jak to je při přípravě černého česneku. Při této teplotě se česnek pomalu peče a získává stále tmavší odstín.

Tento biologický enzymatický proces výrazně mění konzistenci, barvu i pach česneku. Chuť je nasládlá, někomu připomíná dokonce pečené švestky či balsamico a nedráždí žaludek.

V této podobě je také velmi zdravý, obsahuje velké množství antioxidantů a vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6 a C či minerály – jód, vápník, železo, selen, hořčík, draslík, fosfor, zinek, sodík a mangan. Na trhu je dostupný i ve formě černých stroužků, je zpracován i do kapslí ve vitamínových doplňcích nebo jako pasta či prášek.

Fermentovaný
Česnek lze i fermentovat. Znásobíte tím jeho vlastnosti a zároveň bude snáze stravitelný. Stroužky česneku (asi 12 ks) oloupejte, ale tak, abyste neporušili jejich povrch.

V celku je vložte do sklenice, zalijte filtrovanou vodou nebo jablečným octem a přidejte dvě polévkové lžíce mořské soli.

Jablečný ocet přidává probiotický efekt a vytváří prostředí, ve kterém dokážou prospěšné bakterie přežít déle. Při pokojové teplotě nechte zavřenou láhev stát 3 – 4 týdny, poté ji přesuňte na chladné místo.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek